Kaksplus.fi

30. lokakuuta 2016

Salmiakkipastaa?

Me tehtiin tänään ihan hullun hyvää ruokaa. Ihan jotain muuta toista mitä me nyt normaalisti kotona tehdään. Nimittäin salmiakkipastaa. 



Tää ajatus lähti siitä, kun sain Raision Confetista viestiä, että kiinnostaisiko minua testata muutamia salmiakki-lakritsituotteita. Olisi salmiakkisiirappia, lakritsijauhetta ja laku-salmiakkipastaa. PASTAA!  
Mun mielikuvitushan lähti heti laukkaamaan, että oi nam salmiakkipastaa. Varmaan joku sitruunainen kastike, tai ehkä vähän tulista vadelmaa? Kunnes blondi haki tuotteet ja ymmärsi, että pastalla tarkoitettiin tietenkin sellaista tahnamaista pastaa. Niinkuin nyt leivontatuotteita myyvältä liikkeeltä ehkä jopa voisi odottaa.
Mutta ei siinä hei sitten mitään, olin jo ajatellut päässäni täydellisen helpon kastikkeen, niin enää piti tehdä tosiaan siitä pastasta pastaa. Ja pastan tekohan  on oikeasti ihan iisibiisi homma. Ja jos teet kerran lasagnen tuorepastaan, ei todellakaan ole paluuta niihin kaupan levyihin. Just saying.

Brie-lehtikaalitäytteisiä tuorepastanyyttejä Tyrni-chilikastikkeessa:


Salmiakkituorepasta:
  •  5dl durumvehnäjauhoja
  • 1.5dl vettä
  • 1 kananmuna
  • 3rkl öljyä
  • 2rkl Habanero Soundin laku-salmiakkipastaa
  • 2tl suolaa 





Kaikki ainekset sekaisin tehosekoittimen taikinakoukku osalla. Anna pyöriä koneessa ainakin viisi minuuttia. Jopa kymmenen.
Laita taikina pussiin, ja pussi jääkaappiin odottamaan.
Taikina on sopivaa, jos se irtoaa koukusta helposti, mutta on silti hieman tahmeaa.



Brie-lehtikaalitäyte
  • noin 50g Briejuustoa
  • noin 100g tuorejuustoa
  • 1tl valkosipulia
  • mustapippuria
  • 3-4 lehtikaalin lehteä

Kaikki kamat syvään kulhoon, ja sillä soseajoista tutulla, kaapin pohjalle unohtuneella  sauvasekoittimella kaikki sekaisin.
Mitat on noin mittoja, sillä itse laitoin summamutikassa, mutta hyvää tuli.



Sitten kaulimaan! Pastataikina on tarpeeksi sitkoinen, jos se antaa anteeksi kovan kaulimisen menemättä laisinkaan rikki. Levystä tulisi siis saada mahdollisimman ohutta. Itse vedin levyt pieniksi neliöiksi, ja neliöiden päälle teelusikallisen täytettä. Neliöt nyyteiksi, ja jauhoitetulle alustalle odottamaan keittämistä. 
Jos pastaa jää paljon rypistyksen jälkeen, kannattaa ylijäämät napsaista näppärästi vain saksilla pois.





Nyytit voi käyttää heti, huomenna tai vaikka pakastaa. Me tehtiin heti kaikki, ja aika paljon jäi vielä huomiselle lounaalle. Vaikka ahneuksissa otettiin tietenkin kaikki lisää.

Kun nyytit ovat valmiita, tehdään pikainen kastike.

Tyrnikastike
  • 0.5dl tyrninmarjoja
  • 2dl kuohukermaa
  • 100g tuorejuustoa
  • chiliä
  • suolaa
  • mustaapippuria

Kiehauta tyrnit ja kerma ja soseuta ne. Siivilöi takaisin kattilaan ja lisää tuorejuusto ja mausteet. Kiehauta sitten uudelleen kun pastat ovat kypsiä.

Nosta reikäkauhalla pastanyytit kiehuvaan veteen, ja anna kiehua noin 3-4minuuttia. Siirrä lävikköön odottamaan muita. Lopuksi vaan pastat ja kuuma kastike sekaisin. Päälle pasitettua lehtikaalia, parmankinkkua(tai pekonia) ja tietenkin juustoa.

Lukan annos ilman lehtikaalia, sillä hän "ei pidä kukista."


Toimii! Tänne upposi parille vajaa kolmekymppiselle,(!!) yksveelle ja kohta kolmeveelle. Olisi ihana kuulla jos sä kokeilet. Toimiiko tää kombo sulle?
(Kokonaisuus jäi kyllä kaipaamaan kuivaa rieslingiä, yritettiin paikata savulagerilla, mutta jäi kyllä jalkoihin. Ehkä sitten ensikerralla, sillä sellainen todellakin vielä tulee.)



Ida

Ei kommentteja: