17. huhtikuuta 2016

Tee se itse-RISTIÄISKAKKU!

Minähän rakastan tehdä kakkuja, joita en ole koskaan ennen tehnyt.. Siinä on aivan erilainen fiilis, kun se ei tulekaan tuolta selkäytimestä, vaan pitää ihan erilailla keskittyä ja suunnitella. <-- Love it.

Tämä kakku meni ystävälleni lahjaksi. Jokunen teistä saattaakin muistaa, kun kyselin olisiko hölmöä antaa ystävälle "lahjakortti" ristiäiskakkua varten. Ja hei, ei se ollut laisinkaan hölmöä. 



Viime viikonloppuna uhmattiin Mutsin taitoja, ja lähdettiin tekemään gluteenitonta kolmenmaun moussekakkua, jenkkiohjein. 

Ensimmäinen haaste oli ehdottomasti ruostuneen engannintaidon kanssa ohjeen suomentaminen.
Mutta lopputulos olikin aivan uskomattoman ihana. Se oli sittenkin  suht helppo toteuttaa, vaikka valmiin kakun kuva olikin melko haastavannäköinen. 

Helppouden vuoksi päätin jakaa tämän ihanan ohjeen myös blogissa! Jos teillä on tulossa  syntymäpäiväjuhlat taikka ristiäiset, (tai ihan vaikka joku äitienpäivä..) On tämä kakku taattu hitti! Ja sen voi huoletta tehdä koristeluja vaille valmiiksi muutamaa päivää ennen juhlia. Voi, niin paljon vähemmän stressiä!

Tämän kakun kanssa joutuu välillä odottelemaan, joten valkoviini ei ole huono kaveri tätä herkkua tehdessä.


Tarvitset n.25cm irtopohjallisen kakkuvuoan, laita pohjalle leivinpaperia, ja leikkaa ylimääräiset pois reunoilta.

Ensin tehdään browniepohja
  • 2dl gluteenitonta jauhoseosta (itse käytin Viljatuotteen vaaleaa jauhoseosta. Todella toimiva ja edullinen!)
  • 0.5dl sokeroimatonta kaakaojauhetta
  • 1tl suolaa
  • 1tl leivinjauhetta
  • 120g voita
  • 220g sokeria (tavallista tai halutessa
  • 2 isoa huoneenlämpöistä kananmunaa
  • 2 tl vaniljaesanssia/jauhetta

  1. Esilämmitä uuni 175 asteeseen. Vuoraa kakkuvuoka kunnolla leivinpaperilla  tai voilla ja korppujauhoilla. Sekoita keskenään jauhot, kaakao, suola ja leivinjauhe. Laita sivuun odottamaan.
  2. Kuutioi voi ja laita se kattilaan,  sulata sitä miedolla lämmöllä. Sekoittele välillä, kunnes voi on täysin sulaa. Lisää sokeri voisulaan, ja sekoita kunnes sokeri on kokonaan sulanut voin joukkoon. Älä päästä voisokeriseosta kiehumaan missään vaiheessa.
  3. Kun seos on täysin sulaa, anna seoksen jäähtyä rauhassa huoneenlämpöiseksi. Kun se on jäähtynyt, vatkaa joukkoon munat yksitellen. Seos on alkuun ryynimäinen, mutta tasoittuu ja muuttuu vatkatessa kiiltäväksi. Vatkaa joukkoon myös vanilja.
  4.  Lopuksi, lisää joukkoon kuivat aineet. Sekoita varovasti lastalla.
  5. Kaavi taikina kakkuvuokaan, ja paista 175 asteessa noin 20-25 minuuttia. Pohja jää tarkoituksella hieman tahmeaksi. Anna pohjan jäähtyä kunnolla  ennen kuin alat tekemään moussekerroksia.


Tämän pohjan voi hyvin tehdä vaikka edeltävänä päivänä, kelmuttaa hyvin, ja jatkaa seuraavana päivänä tekemällä mousset.


Tummasuklaamousse:
  • 250g (tummaa)suklaata
  • 4dl kuohukermaa
  • ripaus suolaa
  • 2 tl liivatejauhetta
  • 2 tl vettä



Vadelmamousse:
  • 400g pakastevadelmia
  • 250g valkosuklaata
  • 4dl kuohukermaa
  • ripaus suolaa
  • 2tl liivatejauhetta
  • 2tl vettä
  • Pinkkiä elintarvikeväriä. (ei pakollinen!)

Valkosuklaavaniljamousse:
  • 250g valkosuklaata
  • 4dl kuohukermaa
  • 4tl hunajaa
  • ripaus suolaa
  • 2tl liivatejauhetta
  • 2tl vettä
  • 2tl vaniljaesanssia ( vaihtoehtoisesti aitoa vaniljaa tai vaniljasokeria)

Moussen teko:
  • Ensimmäiseksi laita valmiiksi tehty browniepohja ylösalaisin irroitettavan kakkuvuuan pohjalle. (Siksi väärinpäin, että leikkauspinnasta tulee siistimpi.)
  • Jotta saat siistin reunan, suosittelen laittamaan reunoille reunakalvoa
  • Leivinpaperi käy myös, mutta kalvoa on helpompi käsitellä. Itse olen ostanut myös piirtoheitinkalvoa, jos vain sitä olen löytänyt. ;) Kakun reunuksen tulee olla vähintään 10cm korkea, sillä tästä namista tulee iso!
  • Laita kakkuvuoka suoraan tarjoiluastian päälle, tai pahviselle kakkualustalle, sillä hyytyvää kakkua ei tulisi enää kovin liikuttaa.
  •  
  • Suklaamousse, paloittele suklaa pieniksi paloiksi ja laita mikronkestävään astiaan. Kaada päälle 1dl kermaa ja ripaus suolaa. Mikrota 30 sekuntia kerrallaan, aina välissä sekoittaen kunnes seos on täysin sulaa. Kaada sula suklaamassa isompaan kulhoon, ja anna jäähtyä kunnolla huoneenlämpöiseksi. 
  • Kun suklaa jäähtyy, sekoita kaksi teelusikallista liivatejauhetta kahteen teelusikalliseen kylmää vettä. Kun liivate on jähmettynyt, mikrota sitä 15-20 sekuntia ja sekoita suklaan joukkoon. Tässä kohtaa suklaan tulee olla vielä lämmintä, että liivate sekoittuu sinne joukkoon eikä jää paakuiksi.
  • Vatkaa loput 3dl kuohukermaa kovaksi vaahdoksi. Kun suklaa on varmasti kunnolla jäähtynyt, sekoita kerma ja suklaa varovasti  keskenään. Kaada massa browniepohjan päälle, ja laita jääkaappiin jähmettymään. Anna olla kylmässä ainakin 20minuuttia ennen kuin lisäät toisen kerroksen. Eli tässä kohtaa on hyvä väli pestä kaikki välineet, ja aloittaa alusta toisen moussen teko.
  •  
  • Vadelmamousse, keitä pakastevadelmia noin viisi minuuttia. Soseuta, ja painele pienen siivilän läpi, sillä vadelman pienet siemenet ovat ikäviä hampaissa.  Paloittele valkosuklaa mikronkestävään astiaan ja kaada vadelmapyre, ripaus suolaa ja 1dl kuohukermaa päälle.
  •  
  • Viimeiseksi!  Valkosuklaa-vaniljamousse, taas aivan sama homma. Valkosuklaat, 1dl kermaa, hunaja ja ripaus suolaa mikronkestävään astiaan yms. Vaniljaesanssi lisätään aivan viimeiseksi.
  • Anna jähmettyä rauhassa jääkaapissa vähintään 4 tuntia, yön yli olisi kaikkein paras.


Seuraavaksi poista varovasti kakun ympäriltä vuoka, ja reunakalvo.
valmista pikainen suklaaganache näin,
2dl kuohukermaa
300g suklaata (tumma-,maito- tai valkosuklaa omanmaun mukaan.)

Kiehauta kerma, ja lisää joukkoon pieneksi paloiteltu suklaa. Sekoita kokoajan kunnes suklaa on sulanut joukkoon. Anna jäähtyä hieman, ja kaada varovasti kakun päälle. Jos suklaa on liian kuumaa, se menee moussen läpi, joten anna vain jäähtyä rauhassa. Se ei haittaa jos päälipinnasta ei tule täydellistä, sillä kakku vuorataan vielä lempparikarkeilla/marjoilla! Anna suklaan valua reunoja pitkin sopivan huolettomasti, niin kaunis lopputulos on taattu. 

Kakku säilyy hyvin säilytettynä ainakin viikon, mutten usko, sillä se on taivaallisen hyvää!



Alkuperäinen ohje on täältä *klik*.  Mutta sitä on muokattu. 


P.S. Kauniin ristiäisviirin askartelet näppärästi itse.
Tarvitset pahvia, sakset, nitojan, leimasimen (tai hyvän käsialan), narua ja kaksi pilliä.


Oletko sinä tehnyt ristiäiskakun itse, vai tilannut?
Olisi hauska kuulla miten onnistuit, jos kokeilet tätä ohjetta.

Ida//Mutsi ja Murupullat

16 kommenttia:

  1. Voihan herkku, kuulostaa niin älyttömän hyvältä! Pakko ehkä tehdä joku miniversio lähiaikoina, slurps!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä jo suunnittelin tekeväni tälläisen itselleni, ja ehkä vähän mummille ja mammallekin. ;)

      Poista
  2. Taidanpa kokeilla tyttöjen synttäreille :D

    VastaaPoista
  3. Aavan sunnuntainen synttärikakku: CHECK! Näyttää ihanalta!

    VastaaPoista
  4. Tuo on kyllä niin upea kakku ♡♡

    VastaaPoista
  5. Upea kakku ja ihana nimi sankarilla! ;D

    VastaaPoista
  6. Mahtava kakku ! Oot todella taitava !:)

    VastaaPoista
  7. Ihana kakku! Jotain tällaista olen miettinyt meidän tytön 1 wee synttäreille. Tuo viiri kruunaa kokonaisuuden<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tää on kyllä upea! Ihan ehdottomasti kannattaa kokeilla! :) Tykkään tästä kun aina on niin kamalasti sitä sokerimassaa.. Onhan tässäkin sokeria, mutta ihan eritavalla. :)

      Poista
  8. Ah niin herkku! Tykkäsin erityisesti tuosta valkoviinin tarpeesta kakun teon välissä :'D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö? Ihan parasta. Kunnon kuiva riesling ja avot! ;)

      Poista
  9. Heip! Voisikohan tähän lisätä omatoimisesti vielä yhden moussekerroksen? ��

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tottahan toki, mitä suurempi sitä patempi. Kunhan et tee liian painavaa ettei mene kasaan. Suosittelen siis laakeaa ja matalaa. :)

      Poista

Kiitos kommentistasi. ❤