Kaksplus.fi

26. helmikuuta 2016

Lähiruoka, luomu vai luomulähiruoka?

Lähiruokaa. Se kuulostaakin jo niin ihanalta!
Me tutustuttiin nyt ihan ensimmäistä kertaa  meidän seudun lähiruokarinkiin. Koukkuun jäin välittömästi.
Kyseessä siis on Reko-lähiruokarinki. Lyhenne Reko tulee ruotsin kielen sanoista rejäl konsumtion – reilu tuottaminen.
Lyhyesti, facebookista löytyy paikkakuntien omat reko-ryhmät. Sinne sivuille ruoan tuottajat ilmoittavat myyntiin tulevista tuotteistaan ja kuluttajat tilaavat haluamansa.
Tuotteiden jakelu tapahtuu kerran tai kaksi kuussa jossain yleisellä paikalla. Meillä täällä Turunseudulla se tapahtuu Länsikeskuksessa, vanhan Anttilan parkkipaikalla. Maksu tapahtuu käteisellä, kuittia vastaan tottakai. Tämä tuo mielestäni upeasti ruoalle kasvot. Pidän kovasti siitä, miten lapset näkevät ja kuulevat miten se setä ne kasvikset on eilen sieltä maasta nostanut. Meidän taapero oli ainakin ihan liekeissä.
Enkä yhtään pistä pahakseni, että meidän vauvakin saa syödäkseen hirmu puhdasta ruokaa. Ne määrät mitä hän syö, ovat vielä kovin pieniä, mutta ainakin pelkkää priimaa. :)

Vili 9kk


Lähiruoka, luomu vai luomulähiruoka?
Lähiruoka on ruoantuotantoa ja -kulutusta, joka käyttää vain oman alueensa raaka-aineita ja tuotantoa. Se voi olla lihaa, maitotuotteita, viljatuotteita, hilloja tai muita maataloustuotteita.
Lähiruuan tärkein ominaisuus on ruoan tuoreus ja se, että tiedät sen alkuperän.
Pitää myös muistaa, että lähiruoka ei tarkoita samaa kuin luomu. Se voi olla sitä, muttei välttämättä.



Luomu tarkoittaa luonnonmukaista.
Luomuelintarvikkeiden koko tuotantoketju perustuu luonnonmukaisiin ja ympäristöä säästäviin valintoihin ihan alusta aivan loppuun saakka.  Luomuna tuotetaan jo todella paljon eri raaka-aineita. Näistä eteenpäin jalostamalla sitten saadaan luomuelintarvikkeita.

Meillä menee kananmunia ihan hulluna. Kyllä.


Lähiruoka on sen vuoksi ekologinen valinta, että se on aina tuotettu sun lähellä. Luomua voit ostaa ulkomailta saakka. Toki niissä on eri kriteerit kuin suomalaisissa.
Mutta esimerkiksi hedelmien tuotanto on varmasti ekologisempaa ulkomailla, kuin lähiruokana. Ihan vaan ilmaston vuoksi. Uskoisin.

Kaikkein kivoinhan ois luomulähiruoka, mutta mulle jo tuo pelkkä lähi- tai luomuruoka on aika jees.

Mitä me saatiin kolmella kympillä REKOsta?

3kg palsternakkaa (luomu)
4kg perunoita (luomu)
2kg porkkanoita (luomu)
2kg sipulia (luomu)
90kpl kananmunia (luomu)
500g vähärasvaista naudanjauhelihaa

Saatiin myös ihana vinkki hurmaavalta palsternakan tuottajalta:

Palsternakkavuoka

1 iso palsternakka
2dl parmesanjuustoa
oliiviöljyä
suolaa ja pippuria
(tuoretta persiljaa)




Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen
Pese ja kuori palsternakka. Höylää juustohöylällä palsternakka uunivuokaan.
Sekoita joukkoon juusto, vähän öljyä ja mausteet.
Uuniin 10-15 minuutiksi. Uunin jälkeen sekaan silputtua persiljaa .




Ihan uskomattoman hyvää, helppoa ja edullista. Näin silmissäni  heti kunnon ulkofilepihvin, ja iiison lasin ripassoa.
Meillä oli tälläkertaa vain jauhelihapihvejä, taaperon tekeminä tosin, hyviä nekin oli. :)

Suosittelen kaikkia tutustumaan, siellä jaossa oli ihan huippu tunnelma. ja hyvä ruoka, sehän on aina oikein vain kiva juttu.

Koska sisälläni asuu pieni ekohippimutsi, linkkaan tähän vielä aikaisemman postaukseni upeista ekologisista pesupähkinöistä.

Herkullista viikonloppua.

3 kommenttia:

Senni kirjoitti...

Oijoi! Tätä reseptiä täytyy kokeilla. Palsternakka kuuluu mun suosikkimakuihin, mutten ole ikinä kokeillut laittaa sitä näin.

Ida // Mutsi ja Murupullat kirjoitti...

No kannattaa! Yksinkertaisuudessaan, ihanaa :)

Ida // Mutsi ja Murupullat kirjoitti...

No kannattaa! Yksinkertaisuudessaan, ihanaa :)